Sevärdheter i London

London är Storbritanniens huvudstad, men också EU:s största metropol. London grundades under namnet Londonium redan under romarriket. Ända sedan dess har London haft stor betydelse som kolonialmakt och genom sin framträdande roll inom kultur, finans, handel och politik. Eftersom London har en så lång och spännande historia så har staden gott om kulturarv, sevärdheter och historia att se och beskåda vid ett besök i staden. Här kommer några tips på sevärdheter i London.

Big Ben

Sevärdheter i LondonAlldeles intill parlamentshuset ligger ett av Londons allra mest kända riktmärken, nämligen klocktornet Big Ben som är en av de största turistattraktionerna i staden. Klocktornet reser sig 96,3 meter över marken och bara minutvisaren är 4,3 meter lång. Första gången Big Ben ringde var den 31 maj 1859 och sedan dess anses Big Ben vara ett måste för den som besöker London för första gången.

Westminster Abbey

Westminster Abbey är en gotisk kyrka som uppfördes på 1200-talet och som idag finns med på UNESCO:s världsarvslista. Där har alla de brittiska kungligheterna krönts, där har många kungliga bröllop hållits genom tiderna och där ligger många kungligheter, kändisar och stora män begravda. Man kan gå in i kyrkan och titta på den spektakulära interiören antingen på egen hand eller på en guidad visning. Dessutom hålls gudstjänster upp till fyra gånger per dag för den som vill delta vid en sådan.

Buckingham Palace

Buckingham Palace är Queen Elisabeths officiella bostad. Det är också en av stadens mest populära turistattraktioner. Dels för att se själva palatset där Storbritanniens kungligheter bor och dels för att vaktavlösningen är en spännande ceremoni som många turister tycker om att titta på. Man bör inte heller missa Queen´s Gallery med alla dess fina konstföremål och andra skatter visas.

Tower of London

Tower of London anses vara en av världens mest kända borgar med över 2,5 miljoner besökare årligen. Där kan man få se den gamla fängelsehålan, avrättningsplatsen samt juvelhuset där de kungliga brittiska kronjuvelerna än idag förvaras. Från tornet kan man också njuta av en vacker Londonutsikt och det erbjöds även guidade turer i borgen.

Tower Bridge

Tower Bridge är en enormt känd bro som öppnades 1894 och som då ersatte dåvarande London Bridge. Det som är anmärkningsvärt med Tower Bridge är att bron är skyddad av English Heritage för sin arkitekturmässiga kvalitet och för sitt internationella kändisskap. Därför får bron inte rivas. Man kan promenera på bron mellan de båda tornen och det finns också utställningar och ett litet museum i tornen. Du hittar en hel del hotell nära Tower Bridge som du bokar på www.hotellcentralalondon.se.

St Paul´s Cathedral

Norra Europas största kyrka är belägen mitt i centrala London. Den heter St Paul´s Cathedral och den tog hela 45 år att bygga, mellan 1675 och 1710. I kyrkan finns också de brittiska öarnas tyngsta kyrkklocka, Great Paul, som väger så mycket som 17 ton! Vid ett besök i katedralen rekommenderas att försöka gå på någon mässa och lyssna på kyrkokören, vilket ger en otrolig upplevelse tack vare fantastisk akustik och den enormt vackra byggnaden.