Restauranger/Barer

Det tyska köket

I Berlin hittar man mat från alla världsdelar. I det traditionella tyska köket, i likhet med det svenska, är de vanligaste köttsorterna fläsk, nöt och kyckling. En del sötvattensfisk, såsom forell, gädda, abborre och karp ingår också. Det är inte förrän på senare år som man inkluderar saltvattensfisk som lax, makrill sardiner och tonfisk i matlagningen. Ett undantag från regeln är dock inlagd sill, som i likhet med i vår svenska matkultur har en självklar plats.

hotell berlinGrönsaker brukar stuvas eller kokas och vanliga sorter är morötter, kål, ärtor, bönor, broccoli, spenat och sparris. Potatis brukar man servera kokt, och under senare år också friterad – pommes frites. Surkål är lite av en tysk nationalrätt, det är mycket godare än det låter och intas gärna med stekt fläsk eller någon musig tysk korv.

Den tyska maten är i allmänhet inte särskilt kryddstark, senapen, som man äter tillsammans med olika sorters korvar, kan dock ha lite sting.

Brödet är en mycket viktig del i det tyska köket, det ska vara mörkt och nyttigt – gärna av surdeg, och fullt av olika grova sädesslag, nötter och fröer.

Tyskland är känt för sin öl och det finns många lokala bryggerier i landet som tar fram högkvalitativ öl. Folk vallfärdar till Tyskland för ölens skull och gillar man öl ska man definitivt ta tillfället i akt att smaka många olika sorter när man besöker Berlin.

Berlins guldkorn

Den som reser till Berlin med hopp om att äta och dricka gott blir inte besviken. Denna multikulturella stad bjuder på en myriad av kvalitetsrestauranger varav ett flertal innehar en eller flera, Michelinstjärna/-or. Tilläggas bör att maten på stadens billigare snabbställen också håller en generellt hög kvalitet, så har man inte riktigt budgeten att kväll efter kväll spendera tusenlappar på flott mat, så har man ändå goda chanser att äta gott i Berlin.

  • På hotell Adlon, som är hela Tysklands kanske flottaste hotell, finns restaurang Lorenz Adlon. Denna restaurang är belönad med inte mindre än två Michelinstjärnor och leds under kock Hendrik Otto. Utöver smakupplevelser för livet bjuds man på fantastisk utsikt över Brandenburg gate. Maten är klassiskt europeisk, och väldigt dyr, men väl värd varenda krona.
  • Ölträdgårdar är mycket populära i Berlin och för bästa ölträdgårdsupplevelsen är ett besök till Prater ett givet val. Detta var stadens allra första Biergarten och öppnade redan år 1837. Stämningen här är avslappnad och maten som serveras ljuvlig.