Kultur

Det finns så många intressanta museer i Berlin att det är näst intill omöjligt att välja ut bara några få. Variationen är lika stor som utbudet så oavsett om det är historia, natur eller konst man intresserar sig för, så kommer man att stortrivas bland Berlins museer.

Deutsche Historisches Muesum

Tysklands historiska museum består av mer än 10 000 kvadratmeter utställningar utspridda over tre våningar. Detta är Berlins museers anfader som bjuder på en omfattande genomgång av landets sociala, politiska och ekonomiska historia från 800-talet fram till idag. Utställningarna är påkostade och placerade i kronologisk ordning med särskilt fokus på extra betydelsefulla årtal som bl a 1200-talet, 1800-talet, 1914, 1945 och 1989.

DDR Museum

DDR-museet i Mitte, med utsikt over ett vackert sjölandskap, välkomnar alla och envar till en interaktiv resa genom det forna Östtyskland. Museet är barnvänligt och fullt av intressanta fynd, som exempelvis statliga propagandafilmer för DDR, ett typiskt Östtyskt kök och prylar som var typiska i de hårt kontrollerade Östtyska hemmen. Detta är ett museum som behandlar en svår tid i Berlins historia, en tid som dock är avslutad och arkiverad och därför kan behandlas med en viss grad av lättsamhet.

Judisches Mueseum

boka hotell i BerlinI Kreuzberg ligger det Judiska museet där man får ta del av judisk kultur, historia och uppfattning. Denna omfattande utställning sträcker sig betydligt längre bort än till förintelsen och berättar om judarnas situation i Europa under de senaste tusen åren. Tack vare museets mycket smarta och skarpa arkitektur (designad av den kontroversielle arkitekten Daniel Libeskind) triggas hos besökarna känslor av disorientering, uppgivenhet och förföljelse. Museet är väldigt omfattande och innehållsrikt så för att få ut allt av det rekommenderas fler än ett besök.

Berliner Mauer Gedenkstaette

Berliner Mauer Gedenkstaette kan översättas till Berlinmurens minnesplats. Berlinmuren som avsåg skydda östtyskarna från Västtysklands dåliga inflytande var i praktiken ett sätt att förhindra Östberlinarna att lämna sin del av staden till förmån för väst. Muren uppfördes år 1961 och vaktades strängt med hjälp av beväpnade vakter, taggtråd och spikplattor. Detta museum rymmer den enda kvarvarande biten av Berlinmuren. Här finns i dag en utomhusutställning som behandlar tiden då Berlin var en delad stad, och allt vad det medförde.

Schloss Charlottenburg

Detta palats byggdes år 1699 av Freidrich III som en gåva till sin fru Sophie Charlotte. Det är Berlins största slott, uppfört i barockstil och fyllt till bredden med överdådig konst och annan glamour från svunna tider.