Kommunikationer

Berlin är Tysklands största stad med över fyra miljoner invånare. Det är också landets huvudstad och hem till människor från fler än 180 olika nationer. Det är en grön stad vars yta till en tredjedel täcks av naturområden som skogar, parker, trädgårdar, sjöar och floder.

Ta sig till och från Berlin

I nordvästra delen av Berlin ligger Tegel internationella flygplats (TXL). Detta är för närvarande huvudflygplatsen för internationella flygningar och en hubb för inrikesflyg. På grund av ökad trafik har man på senare år byggt ut flygplatsen ett flertal gånger. Från flygplatsen går bussar tll bl a Alexandeplatz, Hauptbahnhof och Zoologische Garten.kommunikationer i Berlin

Shönefeld (SXF) är stadens andra flygplats, belägen i sydöstra delen av Berlin. Det är härifrån de flesta lågprisbolag avgår och ankommer, men planeras stängas under hösten 2013.

När Berlins nya flygplats – Berlin Brandenburg (BER) öppnar upp, intill platsen där Shönefeld nu ligger, så planerar man att helt stänga ner både TXL och SXF. Från och med år 2014 planeras all flygtrafik till den nya flygplatsen.

Till och från Berlin kan man ta sig med både buss och tåg, om man föredrar det framför flyg. Berlin Linienbus kör mellan Berlin och 350 olika destinationer i hela Europa. Berlin har också en vältrafikerad tågstation med mängder av tågavgångar till fjärran länder och mer närbelägna, inhemska städer.

Ta sig runt i Berlin

Till invånarantal är Berlin stort, men till ytan är staden ännu större. Lokaltrafiken är exceptionell och uppbyggd kring såväl bussar som metro, spårvagn och tåg. Tidtabellerna är i regel mycket pålitliga och nätet, på klassiskt tyskt manér, tydligt organiserat. Berlin Route Planner ger utmärkt översikt över bussarnas, S-Bahns och spårvagnarnas körscheman, kompletterad med lättförståeliga kartor.

Tack vare ett smart zonsystem kan man köpa biljetter inom utvald zon som gäller för såväl bussar, spårvagn och metro. En standardbiljett kostar € 2,40 och gäller inom zon A och B i två timmar från inköp. Under de två timmarna kan man byta transportmedel hur många gånger som helst. Zonsystemet påminner om det som finns i Oslo och vill du se det med egna ögon kan du här läsa om ett hotell i Oslo som vi gillar.

Taxi är relativt billigt i Berlin och lyser en gul lampa på taxibilen betyder det att den är ledig.

Vill man i lugnt och självständigt mak på egen hand uppleva Berlin är cykel ett utmärkt förslag! Staden är relativt platt och utrustad med många cykelvägar.