Amsterdam

Anne Frank huset/museet i AmsterdamAmsterdam ligger som bekant inte särskilt långt från Berlin och är väl värd ett besök.

Anne Frank huset

Anne Frank, eller Annelies Marie Frank var en judisk flicka, som blev internationellt känd tack vare sin dagbok hon skrev under två års tid då de gömde sig undan nazisterna. Man får följa hennas upplevelser av den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget. Familjen bestämde sig för att gå under jorden då förföljelsen av judar intensifierades 1942. De förrådes efter två år och fördes först till Weterbork, sedan Auschwitz och till sist Bergen-Belsen, där Anne avled av fläcktyfus. Anne Franks far var den enda som överlevde och efter kriget återvände han till Amsterdam. Där mottog han Annes dagbok som tagits om hand av Miep Gies, den person som hjälpte familjen då de var gömda.  Boken publicerades 1947. Idag är det hus de gömde sig i, på Prinsengracht 263 ett museum och har varit sedan 1960. Här kan man beskåda den riktiga dagboken. Denna dagbok fick Anne Frank när hon var 13 år gammal. Den skildrar hennes liv från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944. Boken är i dag översatt till över 50 språk och är en av de allra mest lästa böckerna i världen.

Gömdes bakom en bokhylla

På detta museum i Amsterdam kan du även få se det vindsrum där familjen tillbringade den mesta tiden då de var gömda. Trappan till denna vind gömdes bakom en bokhylla som finns kvar. Alla rum i detta hus/museum är alla fulla av påminnelser om det som en gång varit. I ett modernt annex bredvid finns det flera utställningar samt en bokhandel. Här går det att köpa en egen utgåva av Annes dagbok i översättning. En introduktionsfilm med bilder från kriget är även det något man kan titta på. Det finns permanenta utställningar så väl som tillfälliga. För information om vad som visas just nu så är det en god idé att besöka museets officiella hemsida. Det finns även ett café i anslutningen till museet och det ligger i slutet av museets rutt. Här kan du bli serverad kaffe, te, dryck och snacks. Det är endast besökare till museet som har tillträde till detta café.

Du kan ta dig till detta hus/museum genom att åka buss, spårvagn eller kanalbåt. Promenerar du från torget Dam, så tar det cirka 20 minuter. Huset har öppet alla dagar och det är ofta låna köer till entrén. Det är därför bra att komma i god tid eller se till att boka biljetter i förväg. Det är inte tillåtet att fotografera i huset.